Историјски преглед :: Народна библиотека "Стојан Трумић" ::

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            

Промоција књиге
Солунска 28
ДР Неле Карајлић

О нама
Историјски преглед
Активности
Дешавања
Наши пројекти
Књиге
Новине
Часописи
Плакати
Фото грађа
Мултимедија
Разно
Контакт

Webmail
Webmail

НБС
Народна библиотека Србије

COBIS.SR
COBISS
www.vbsw.vbs.rs

Матица српска
Библиотека Матице српскеИсторијат

           Народна библиотека у Тителу непрекидно ради преко шездесет година, док је традиција читања овде много дужа. Иако није забележено, прву писменост у Тителу морали су имати Римљани. Морало је бити и писмених Дачана. Византинци су овде имали цркве и уз њих, сасвим сигурно, књиге и школе. Христијанизујући Мађаре Византинци су их учили читању, писању и појању.

            Документи преписивани у скриптарији тителског августинског манастира (11. век) потврђују да је у њему било и литургијских књига и аката, што је несумњиво сведочанство о постојању библиотеке и архиве.

             Већ пола миленијума у Тителу постоји српска православна црква. У њу су доспевале рукописне и штампане књиге. Крајем 18. века тителски трговци, официри и свештеници куповали су и читали календаре, новине и књиге.

             Са организованим читањем у Тителу се почиње 1861. године оснивањем Тителске читаонице, 1871. године на челу јој је био Михајло Миша Крестић, трговац са завршеном Политехником у Бечу. Тителска читаоница, коју су основали Срби, није имала печат посебне националности, упркос томе што су њени најбројнији чланови. Читаоница је држала исто онолико мађарских и немачких новина колико и српских. Почетком 20. века у Тителу раде српска, мађарска и немачка читаоница. Између два светска рата постојале су школске и библиотека Соколског друштва. Тителско занатлијско удружење имало је књига, али не знамо да ли су имали и библиотеку. На почетку рата 1941. године, из школских библиотека однете су у Пешту све српске књиге објављене од 1918. до 1941. године. Реституцијом су ове књиге враћене у ондашњу Југославију, али не и у Тител. Библиотека Соколског друштва, једина отворена за грађанство, однета је цела у Мађарску и никада није враћена. После другог Светског рата у Тителу се почело ни из чега. Са нешто књига, које је поклонила ондашња учитељица Јулка Медурић, у Тителу је 29. јула 1945. године основана Народна читаоница и библиотека Месног народноослободилачког одбора. Акцију оснивања подржали су и други грађани поклонима од око 200 књига. Књижница је 1949. имала око хиљаду наслова и била је смештена у згради Народног фронта. Створене су и две покретне књижнице са по сто књига. Број чланова са шездесет у 1948. порастао је следеће године на триста, а 1951. било је четиристо чланова. Те 1951. године Књижница је имала 1.600 књига, уређену картотеку, опрему и полице за књиге. У извештају из 1956. пише да је имала 3.000 књига за одрасле и више од 300 наслова за децу.

               Књижница је једно време била смештена у згради која се налазила у Главној улици, на месту где је сада зграда Општинског суда. У статистичком извештају од 5. јуна 1956. године пише да је Народна књижница и читаоница „Васа Стајић“ смештена у згради бивше општине. Шездесетих година прошлог века  Библиотека је пресељена у зграду некадашње „мађарске школе“ па у Градску кућу. Од прошле године Библиотека је коначно добила своје просторије у згради некадашње Основне школе.

              Од оснивања до данас Библиотека је више пута мењала називе и статус: Народна читаоница и библиотека (1945.) променила је, најкасније децембра 1948., назив у Народна књижница и читаоница Тител. Већ 3. фебруара 1949. на записнику о примопредаји књига стоји печат са новим именом Народна књижница и читаоница „Васа Стајић“. Библиотека је била матична или општинска, са огранцма у општинским насељима, па у саставу Народног универзитета са радио станицом, биоскопом и многим другим делатностима. Осамдесетих година прошлог века формирана је Спомен галерија слика Стојана Трумића, једно време је све то пословало као Културно-информативни центар „Стојан Трумић“, а онда, 1994., од доношења Закона о библиотечкој делатности, традицију читања у Тителу негује Народна библиотека „Стојан Трумић“.

               Библиотека данас располаже са око 17.500 књига, од чега 3.500 за децу. Највише књига из лепе књижевности, али ту је на располагању и стручна литература из свих области, енциклопедије, лексикони, речници…

               У зачетку је формирање завичајне збирке књига, која тренутно има око 400 наслова аутора из Титела, књига о Тителу и околини и других публикација. Постоје и други штампани материјали: плакати, брошуре, документа, фотографије …    

               Чланови и посетиоци Библиотеке могу у њеним просторијама да читају дневну штампу, часописе и дечије часописе.

Коментари:

  • Zadivljen sam istorijatom pismenosti u Titelu, lepo osmisljeno. Imate li podataka o knjzi ZADRUGA ZA ISUSIVANJE SAJKASKIH RITOVA koja je stampana u Titelu 1920. godine. Srdacan pozdrav, Srdjan
    (Srdjan Belij, 27-Apr-2008 09:36:03 PM)
У нашој установи на првом месту је квалитет услуга и веома ценимо мишљење наших посетиоца. Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар путем којег можете поставити питање или написати своје утиске о Библиотеци, Спомен галерији и овој презентацији.

Додајте свој коментар

 


Клуб читаоца

 

galerija stojan trumic


Најновије на сајту:

Јавна набавка радова Реконструкција фасаде објекта библиотеке бр. 263-1
ДР Неле Карајлић гостовао у Тителу
Јавна набавка радова бр. 243-1/2018
Јавна набавка бр. 236-1/2018
Приказан филм Чујте, Срби! - Арчибалд Рајс
Отворена изложба слика Добра Марића Марета
Јавна набавка бр. 209-1/2018
Представљена књига Андрић, Црњански, Пекић
Слике са Кубе у тителској библиотеци
​Одржана 16. Смотра ћириличке писмености
16. смотра ћириличке писмености© 2007-2018 Народна библиотека "Стојан Трумић" Тител - Тел. 021/2960-409
Уредио - Студио РАВНИЦА НЕТ - Контакт: 0603988195