Шта је Дигитална библиотека Завичајне збирке? :: Народна библиотека "Стојан Трумић" ::

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            

Промоција књиге
Солунска 28
ДР Неле Карајлић

О нама
Историјски преглед
Активности
Дешавања
Наши пројекти
Књиге
Новине
Часописи
Плакати
Фото грађа
Мултимедија
Разно
Контакт

Webmail
Webmail

НБС
Народна библиотека Србије

COBIS.SR
COBISS
www.vbsw.vbs.rs

Матица српска
Библиотека Матице српскеШта је Дигитална библиотека Завичајне збирке?

Дигитална библиотека Завичајне збирке Титела Народне библиотеке "Стојан Трумић" Тител представља организовану и структуирану колекцију дигитализованог материјала из фондова библиотеке, као и у власништву других установа или појединаца, који својом садржином и формом припада завичајној баштини Титела и околине. Дигитална библиотека је први пројекат ове врсте у Шајкашкој, који настоји да коришћењем Интернета и модерних технологија омогући најширој публици увид у део културне и научне баштине овог дела Србије.
У претходном периоду проширени су капацитети сервера наше презентације и унапређене базе података, а тренутно је у току је техничка обрада доступног материјала. Процес стварања Дигиталне библиотеке Завичајне збирке Титела и околине започет је у сарадњи са Интернет магазином Равница реализовањем пројекта Виртуелни музеј Шајкашке који обухвата: некњижну грађу (плакате, фотографије, разгледнице) и мултимедијалне документе, а у току је постављање колекције новина и листова који су излазили у Шајкашкој области.
 
Услови коришћења
 
Целокупан објављени материјал у Дигиталној библиотеци слободно је доступан за преузимање у некомерцијалне сврхе, у складу са постулатима једнаке доступности информација за све грађане и развоја информатичког друштва, само вас молимо да наведете извор: Дигитална библиотека Завичајне збирке Титела Народне библиотеке "Стојан Трумић" Тител , www.bibliotekastojantrumic.org.rs.
Библиотека задржава право да ускрати коришћење делова колекција или целих колекција, уколико оне буду коришћене за стицање материјалне добити, нарушавање ауторских права или употребу у било каквом негативном контексту, који не одговара њиховој садржини и форми.
Коришћењем дигиталних колекција пристајете на горње услове и слажете се са правилима коришћења. Све информације садржане у оквиру колекција Дигиталне библиотеке, које су пласиране преко оригиналног дигитализованог материјала, преносе се у свом изворном облику. Народна библиотека "Стојан Трумић" Тител, као носилац ауторских права Дигиталне библиотеке, не сноси никакву одговорност за тачност информација садржаних у оригиналним документима у оквиру Дигиталне библиотеке, као ни за све евентуалне последице које могу настати из коришћења и преузимања докумената садржаних у колекцијама.
 
Технички детаљи
 
"Срце" дигиталне библиотеке чини MySQL база података, са којом се остварује серверска комуникација преко језика PHP. Определили смо се за ово решење због његове доступности (пошто су то бесплатне технологије) и раширености на нашем тржишту, како би се лако вршиле будуће измене и дограђивања. База података омогућава претрагу Дигиталне библиотеке, захваљујући томе што се сваком дигиталном документу придружује један запис у бази, који садржи све потребне мета-податке за опис документа. Дигитални документи и записи се засебно чувају у оквиру базе података.
Скенирање: сви документи скенирају се са минималном резолуцијом 300 тачака по инчу, у пуном колору уколико је оригинал у боји, односно 8-битној сивој палети за црно-беле оригинале. Након скенирања документи се обрађују у софтверу за графичку манипулацију. Уколико су у питању текстуални документи, они пролазе и кроз процес оптичког препознавања карактера (OCR), да би се корисницима омогућило да претражују документе у Дигиталној библиотеци и у пуном тексту.
Формати докумената: сав скенирани материјал чува се у TIFF формату за главну копију, која се архивира (у три копије, ради веће сигурности), док се за потребе приказа докумената на интернету (у оквиру Дигиталне библиотеке) користи JPEG формат. За потребе приказа аудио-видео фајлова из нашег фонда користимо FLV формат, док се за потребе архивирања мултимедијалне грађе користе AVI, MPEG, WMA и MP3 формати, у зависности од врсте оригиналног носача информација, односно начина снимања оригиналне грађе.
Чување података: сви подаци складиште се на "сториџ" (складиштени) систем, на екстерне хард дискове и једна копија се чува на двд дисковима. Ово је учињено као мера предрострожности од губитка или кварења података. Подаци на двд дисковима чуваће се три године, када ће поново бити нарезани на новим дисковима.

 

У нашој установи на првом месту је квалитет услуга и веома ценимо мишљење наших посетиоца. Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар путем којег можете поставити питање или написати своје утиске о Библиотеци, Спомен галерији и овој презентацији.

Додајте свој коментар

 


Клуб читаоца

 

galerija stojan trumic


Најновије на сајту:

Јавна набавка радова Реконструкција фасаде објекта библиотеке бр. 263-1
ДР Неле Карајлић гостовао у Тителу
Јавна набавка радова бр. 243-1/2018
Јавна набавка бр. 236-1/2018
Приказан филм Чујте, Срби! - Арчибалд Рајс
Отворена изложба слика Добра Марића Марета
Јавна набавка бр. 209-1/2018
Представљена књига Андрић, Црњански, Пекић
Слике са Кубе у тителској библиотеци
​Одржана 16. Смотра ћириличке писмености
16. смотра ћириличке писмености© 2007-2018 Народна библиотека "Стојан Трумић" Тител - Тел. 021/2960-409
Уредио - Студио РАВНИЦА НЕТ - Контакт: 0603988195