Како претраживати колекције? :: Народна библиотека "Стојан Трумић" ::

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            

Промоција књиге
Солунска 28
ДР Неле Карајлић

О нама
Историјски преглед
Активности
Дешавања
Наши пројекти
Књиге
Новине
Часописи
Плакати
Фото грађа
Мултимедија
Разно
Контакт

Webmail
Webmail

НБС
Народна библиотека Србије

COBIS.SR
COBISS
www.vbsw.vbs.rs

Матица српска
Библиотека Матице српскеКако претраживати колекције?

Претраживање заступљених дигиталних колекција основни је начин приступа информацијама у оквиру Дигиталне библиотеке. Колекције је могуће претраживати по више основа, избором претраживања кључних речи, аутора или наслова публикација које су заступљене у колекцијама, док је за публикације у категорији Књиге омогућена и претраг у пуном тексту.
Loading
Битно је напоменути да одређене колекције дају резултате претраживања само за кључне речи. Такве су колекције дигитализованих новина, као што је "Тителске новости". То је због тога што у новинама постоји велики број кратких чланака и вести, који су често и непотписани, па је претрага у том случају могућа само преко кључних речи. Приликом претраживања колекција поштујте неке логичне премисе, као што је уношење прво имена па презимена, уколико се претраживање врши по личним именима.
Упит за претраживање уноси се на почетној страници (којој се приступа преко адресе www.bibliotekastojantrumic.org.rs). Упити се уносе у предвиђено поље за претрагу, док вам је са десне стране у падајућим листама омогућено да ограничите претраживање на кључне речи, ауторе, наслове или пун текст публикација, односно на поједине колекције, као што су књиге, новине, часописи итд. Резултати претраживања приказују се у новом прозору, груписани по десет на страници.
 
Шта су кључне речи?
 
Кључне речи представљају термине и речи који ближе описују садржај поједине странице, тј. документа у Дигиталној библиотеци. Кључне речи настале су на основу анализе садржаја одређеног документа и углавном се односе на имена личности, географске појмове, имена места, појава, процеса или историјских догађаја.
Употребу кључних речи илустроваћемо следећим примером: у "Тителским новостима" бр. 2, 13. новембар 2001, на страни 4 објављен је текст "Фудбалски клуб Тител савладао ФК Лок", потписан иницијалима М. Ж. На основу наслова издвајамо кључне речи "фудбал", "клуб", "Тител", "Лок", док у тексту налазимо и помињање игралишта Вашариште, па ће још једна кључна реч бити "вашариште". Да је прилог потписан именом и презименом то би биле две нове кључне речи које описују овај чланак.
 
Претрага пуног текста
 
Претрага базе података публикација у пуном тексту врши се избором опције "Пун текст" у падајућој листи десно од поља за унос термина претраживања. За сада се ова опција може применити само на књиге (тј. монографске публикације) чији је садржај након скенирања препознат у софтверу за оптичко препознавање знакова (OCR). Важно је напоменути да се упити за претрагу у пуном тексту ИСКЉУЧИВО уносе ћирилицом или латиницом са дијакритичким знацима. Такође, могући су резултати претраге који не одговарају вашем термину претраживања у потпуности, као у случајевима да је термин претраживања само део неке речи у тексту.
 
Које писмо користити?
 
За претраживање базе по кључним речима најбоље је користити ћирилично писмо или латиницу са дијакритичким знацима (за "наша" слова), али у великом броју случајева исти се резултати добијају за било које писмо. Кључне речи су тако дефинисане да се исти резултат добија за упит "школа", "skola" или "škola", на пример. Одступања су могућа у случају претраживања на основу већег броја кључних речи. Користите мала слова за унос упита кључних речи, без обзира да ли је у питању властито име, али досадашње искуство и рад на Дигиталној библиотеци указује да ће се исти резултати претраге добити и ако се користе велика слова или комбинација великих и малих слова за претрагу базе података по кључним речима. Важна напомена: за претраживање колекција у пуном тексту обавезно је коришћење ћирилице или латинице са дијакритичким знацима.
Претраживање базе података по имену аутора захтева да се име и презиме аутора унесе великим почетним словом и оним писмом којим је публикација написана (у највећем броју случајева то је ћирилица). Исто важи и за наслов публикације, претрага ће дати резултате једино ако се упит за претраживање унесе оригиналним писмом публикације.

 

У нашој установи на првом месту је квалитет услуга и веома ценимо мишљење наших посетиоца. Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар путем којег можете поставити питање или написати своје утиске о Библиотеци, Спомен галерији и овој презентацији.

Додајте свој коментар

 


Клуб читаоца

 

galerija stojan trumic


Најновије на сајту:

Јавна набавка радова Реконструкција фасаде објекта библиотеке бр. 263-1
ДР Неле Карајлић гостовао у Тителу
Јавна набавка радова бр. 243-1/2018
Јавна набавка бр. 236-1/2018
Приказан филм Чујте, Срби! - Арчибалд Рајс
Отворена изложба слика Добра Марића Марета
Јавна набавка бр. 209-1/2018
Представљена књига Андрић, Црњански, Пекић
Слике са Кубе у тителској библиотеци
​Одржана 16. Смотра ћириличке писмености
16. смотра ћириличке писмености© 2007-2018 Народна библиотека "Стојан Трумић" Тител - Тел. 021/2960-409
Уредио - Студио РАВНИЦА НЕТ - Контакт: 0603988195